Trektelactiviteit Heihoek Lichtervelde – Zondag 5 oktober

Na de zomer komt de herfst: de bladeren verkleuren, het wordt frisser ’s nachts en slierten mist worden over het landschap gedrapeerd. Het sein voor tal van vogels om zuidwaarts te trekken en de winter door te brengen in het verre Afrika. Dit fenomeen heten we de najaarstrek. Miljoenen vogels uit het Noorden van Europa trekken ons land voorbij op zoek naar warmere oorden.

Als je op een mooie oktoberdag buiten staat zie je ze voorbij komen: de vinken, de veldleeuweriken, de graspiepers en de laatste zwaluwen. Maar je moet wat geluk hebben. Gelukkig zijn er ook plaatsen waar, door omstandigheden, de trek zeer goed te zien is en de vogels als het ware onder je neus voorbijkomen.

In onze streek is er zo’n punt. De Heihoek in Lichtervelde. De Heihoek in Lichtervelde ligt op een hoogte waar je fantastische vergezichten hebt. Naar het Zuiden zie je het verstedelijkte Texas van Vlaanderen. Maar echt interessant wordt het pas als je naar het Noorden kijkt. Bij mooi weer zie je niet alleen de bossen van Torhout,  bij helder weer zie je zelfs de torens van Brugge. Met de zon in de rug is dit de plaats bij uitstek om al het gevleugeld grut te zien voorbijkomen.

Geen wonder dat dit de plaats bij uitstek is voor vogelliefhebbers om de najaarstrek (maar ook de voorjaarstrek) te bekijken. De mensen van het trektelpunt de Heihoek houden alles nauwkeurig bij. Surf maar eens naar www.trektellen.org en kijk bij nummer 26, de Heihoek.

Nieuwsgierig? Goed zo! Hoogtijd om eens te gaan kijken!

Dat kan op zondag 05 oktober.

Je kan, tussen 09 en 16 uur een bezoek brengen aan de trektelpost waar de vrijwilligers van het trektelpunt de Heihoek je al het fraais zullen tonen. Met hun telescopen, hun verrekijkers en vooral hun scherpe opmerkingszin zul je er zeker van genieten. En dan zijn er nog de vergezichten…

De activiteit is gratis.

Wie langer wil genieten brengt misschien best een stoeltje mee en aangepaste kledij. Je kan die activiteit ook combineren met een wandeling in de Huwynsbossen waar de trektelpost in ligt.

Je auto kan je kwijt in de Beverenstraat in Lichtervelde, aan de kiosk in de Huwynsbossen, waar een ruime parking voorzien is. De eigenlijke trektelpost ligt in de Gentweg, op een paar honderd meter van de parking. We zullen de route naar de trektelpost bewegwijzeren. Bij slecht weer (regen, veel wind en of mist) zal er helaas minder te beleven zijn. Maar een warme kop koffie kan veel soelaas brengen. Je hoeft voor deze activiteit niet in te schrijven. Meer inlichtingen bij Martin Debouver: 0495 447368 of martin.debouver@telenet.be