Maak kennis met VLEERMUIZEN EN ANDERE NACHTDIEREN

 Als je wel eens ’s avonds laat over straat of door de natuur hebt gelopen, heb je het vast wel gemerkt: ’s nachts ziet de wereld er heel anders uit!

Zodra aan het einde van de dag de zon is ondergegaan, ontwaakt een andere wereld: de wereld van de nachtdieren. Dieren die overdag actief zijn, zoeken een veilig plaatsje om te slapen. En de nachtdieren, die zich overdag verschuilen,  komen pas tegen de schemering  in actie…

‘Dieren hebben verschillende redenen om ’s nachts actief te zijn in plaats van overdag. Wanneer de zon ondergaat, daalt de temperatuur en worden de grond en de lucht vochtiger. Deze vochtige omgeving is ideaal voor kleine diertjes die zich daarin thuis voelen: aardwormen, spinnen, en andere kleine ongewervelde (=dieren zonder skelet).

Andere dieren voelen zich in het donker veiliger en minder bespied. Grotere dieren, zoals reeën verlaten het veilige bos om te gaan grazen op open velden en muizen gaan op zoek naar insecten en zaden. Soms is dit gevoel van veiligheid echter alleen maar schijn. Veldmuizen vormen bijvoorbeeld een lekker hapje voor nachtelijke roofdieren, zoals vossen, hermelijnen en uilen. Voor deze dieren is de belangrijkste reden om ’s nachts op pad te gaan dus heel simpel: ’s nachts loopt hun maaltijd rond!

Net als mensen hebben ook dieren zintuigen nodig om te overleven. Zintuigen geven signalen uit de omgeving door aan de hersenen. Die zorgen voor een reactie. Je kunt zintuigen dus zien als een soort verlengstuk van de hersenen. Het opvangen van signalen door de zintuigen noemen we ook wel waarnemen.
Door signalen uit de omgeving waar te nemen weet het dier waar voedsel, gevaar en soortgenoten zijn.
’s Nachts is het echter donker en is er bijna geen licht. Daarom zijn bij vrijwel alle nachtdieren de zintuigen aangepast aan het nachtleven. Dit kan op verschillende manieren. Bij de ene soort zijn de ogen aangepast aan weinig licht en kan het dier prima zien in het donker. Bij andere nachtdieren zijn de overige zintuigen juist veel beter ontwikkeld en maakt bijvoorbeeld de neus of het gehoor goed wat de ogen op dat moment missen. Dassen en egels hebben bijvoorbeeld een goed aangepast reukvermogen, en herten kunnen heel goed horen! Mannelijke motten ruiken van op grote afstanden de geur van wijfjes. En uilen vallen neer op hun prooi, zonder ze te waarschuwen, omdat hun vleugels bijna geen lawaai maken!

Op de avondwandeling leren we deze fascinerende nachtdieren beter kennen. We gaan in kleine groepen op stap, in en rond Ter Borcht in Meulebeke . Onderweg stoppen we zo’n drie keer. Tom loodst ons binnen in de wondere wereld van de zoogdieren die tijdens de nacht actief zijn. Hij vertelt ons alles over de vos, de wezel, de hermelijn, de bunzing, de egel en nog zoveel meer andere nachtdieren. Aurel, neemt ons mee naar de wondere wereld van de uilen. Het zijn er 4:  de steenuil, de ransuil, de bosuil en de kerkuil. Joost vertelt ons alles over vleermuizen. Hun gewoonten, levensloop, het aantal soorten, de bedreigingen voor de vleermuis, fabeltjes en bijgeloof, graaf Dracula enz.. We sluiten af met een drankje.

Praktisch:

Waar: start aan de ingang van Ter Borcht in de Ter Borchtlaan in Meulebeke (houten brug)

Wanneer: op vrijdagavond 29 augustus word je verwacht tussen 20u15 en 21u00.

In kleine groepjes on onder begeleiding wordt de wandeling aangevat.

Duur: De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur, uitleg inbegrepen

Inschrijving: Je hoeft vooraf niet in te schrijven

Kostprijs: 2 euro per volwassene als je lid bent Natuurpunt, 3 euro voor niet-leden. Hierin is een gratis drankje op het einde van de wandeling inbegrepen. – 12 jaar gratis.

Info en contact:

Martin Debouver  0495 44 73 68 of martin.debouver@telenet.be

Dirk Willemyns     0479 92 21 86 of dirk.willemyns@detorenvalk.be