Dit jaar zijn onze amfibiën zeer vroeg door het vroeg zachte weer uit hun winterslaap gewekt. Sinds eind januari zijn onze amfibiën bij zacht weer al op pad van de plaats waar ze overwinterden naar de poel waar ze zich zullen voortplanten.
Inderdaad, niet alleen de padden maar ook onze salamanders overwinteren op het land. Ze hebben een tweeledige levens-wijze: het voortplantings-seizoen brengen ze door in de poel waar de vrouwtjes hun eitjes leggen. Na dit seizoen verlaten de volwassen dieren de poel en gaan ze terug op het land leven. Bij de meeste salamanders is het zelfs zo dat de manier waarop ze hun prooien vangen aangepast is aan de aquatische fase wanneer ze in de poel verblijven, ze zuigen hun prooien op. Wanneer ze terug de poel verlaten en dus landdier worden, moeten ze hun prooi met hun tong opslurpen. Dit vergt vooral aanpassing wanneer ze terug naar het water gaan.
Uitzondering hier op is de bij ons ook voorkomende alpenwatersalamander die zowel in zijn aquatische fase als in zijn landfase de prooien naar binnen kan zuigen. Hij is dus veel beter dan zijn soortgenoten in staat om van de ene fase naar de andere over te gaan.
Terug naar de titel van dit artikel: vooral in het voorjaar gebeurt de trek naar de poel vanaf de schemering en dit liefst op een warme en vochtige avond. Hierbij moeten ze in ons druk bestrate Vlaanderen veelvuldig wegen kruisen met de nodige verkeersslachtoffers tot gevolg. Om zo veel mogelijk dieren veilig de straat over te krijgen worden door De Torenvalk jaarlijks overzetacties georganiseerd op plaatsen waar er veel dieren trekken.
- Zo worden er in onze regio 8 overzetacties georganiseerd. Hierna volgt het lijstje met locaties en de plaatselijke verantwoordelijken:
- Tielt – Driesstraat: Roland Heytens – roland.heytens@detorenvalk.be
- Tielt – Rijkegemkouter: Frank Vanluchene – frankvanluchene@hotmail.com
- Schuiferskappele – Veldstraat: Joost Vandenberghe joostensybille@gmail.com
- Pittem – St. Amandsstr.: Alexander Lasseeuw – christel.vaneeckhoute@telenet.be
- Ardooie: Jo Herman – jo.amar@telenet.be
- Dentergem: Bart Deschepper – bart.deschepper2@telenet.be
- Ruiselede – Schoonberg: Dominique Bauwens – dominique.bauwens3@telenet.be (ondertussen zijn hier voldoende vrijwilligers gevonden)
- Lichtervelde: Antoon Kyndt – antoon.kyndt@fulladsl.be
Te Ardooie, Dentergem en Pittem word de actie in meerdere straten uitgevoerd. In Lichtervelde betreft het een schermactie. De amfibiën worden door een scherm naar emmers geleid en dan door vrijwilligers aan de andere kant van de straat terug uitgezet.
Wil je aan dergelijke actie meewerken, aarzel dan niet om een mail te sturen naar de lokaal verantwoordelijken, zij zullen je contacteren.
Tot slot: wie weet heeft van locaties waar er veel amfibiën verkeersslachtoffer zijn, aarzel niet om onze overzet-coördinator te contacteren. Dit is Isabel Lemahieu en die is te bereiken op isabel.lemahieu@detorenvalk.be.
Ook locaties in de gemeenten Meulebeke, Oostrozebeke of Wingene kunnen op die manier aan Isabel gesignaleerd worden. Locaties buiten ons werkingsgebied tenslotte kunnen op die manier ook doorgestuurd worden naar onze collega’s van de andere Natuurpunt-regionales.
Wil je meer te weten komen over amfibieën, dan kan je heel wat informatie terugvinden op onderstaande locatie: https://www.natuurpunt.be/zoeken. Met als zoeksleutel amfibieën krijg je tal van interessante webpagina’s voorgeschoteld.