Memorandum gemeenteraadsverkiezingen oktober 2024

Memorandum gemeenteraadsverkiezingen 2024

In oktober trekken we voor de tweede keer dit jaar naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. We lijstten met Natuurpunt De Torenvalk onze prioriteiten op voor meer natuur en een beter milieu in elke gemeente van ons werkingsgebied in ons memorandum.

Vragen over ons memorandum?

Natuurpunt De Torenvalk stelt groene vragen aan politieke partijen:
Gebrek aan ambitie om de klimaatuitdagingen echt aan te gaan

In de voorbije maand polsten we bij de partijen die opkomen voor de verkiezingen in onze gemeenten naar hun plannen voor natuur en groen. We stelden hen zes vragen. Voor Tielt en Meulebeke waren er vijf partijen die antwoordden: Iedereen Telt, Team Burgemeester, Groen, Vooruit en CD&V. Verder kregen we antwoord van Wielsbeke Team 8710, Pittem CD&V, Dentergem Eendracht, Wingene en Ruiselede NVA-Respect-Burgerbelangen en Oostrozebeke Inspraak nu.

Globaal stellen wij vast dat de ambitie om lokaal actie te ondernemen nog altijd stuit op ‘wat haalbaar en realistisch’ is en waarbij het krappe budget het eerste argument is om op de groene rem te gaan staan.

Het overzicht hieronder mag dan al de indruk wekken dat de meeste partijen de klimaats-en biodiversiteitscrisis ernstig nemen, het wordt nog afwachten tot na de verkiezingen. Het zal vooral concrete en doortastende actie zijn voor de cruciale periode 2025-2030 die de basis vormt voor een écht beleid rond deze problematiek. Ook lokaal moeten er budgetten komen voor een inhaalbeweging op vlak van natuur-en landschapsherstel, meer ruimte voor groen en een krachtig milieubeleid. Ook moet men – ook op lokaal vlak – afstappen natuur en landbouw als concurrenten te beschouwen.

Daarom pleiten wij als natuur-en milieuvereniging voor een schepen van Klimaat en Natuur die binnen de nieuwe colleges over een ernstig budget beschikt en daadwerkelijk initiatieven ontwikkelt. Bijenhotelletjes en lapjes bloemenweide genoeg. Het mag en moet absoluut meer zijn. Het draagvlak bij grote delen van de bevolking voor een betere natuur en milieu is groot en groeit. Lokale besturen in onze regio kunnen niet meer op basis van de oude recepten aan de zijlijn passief toekijken en met enkele kosmetische voorstellen menen dat zij op dat vlak goed bezig zijn. Voor sommigen is de nieuwe realiteit nog altijd een ongemakkelijke waarheid.

Onze vragen en hun antwoorden: in het kort

Vraag 1 Wil de gemeente straks actieve partner zijn bij het aanplanten van bomen? 

We gaven als voorbeeld het programma met de regionale landschappen waar gemeenten kunnen instappen voor het plannen, beheren en planten van meer bomen. De meeste gemeenten doen hier al aan mee of starten binnenkort op. In het kader van het burgemeestersconvenant willen de gemeenten 1 extra boom per inwoner planten. In Tielt willen alle partijen nu volop gaan voor het stadsrandbos, Groen ook voor het landschapspark. In Meulebeke wil Iedereen Telt een opwaardering van Ter Borcht en Team Burgemeester grond verwerven voor een bosje. Team 8710 wil meer bomen in de bufferzones van bedrijven. In Wingene wil men meer bos in harmonie met de boeren en landbouwgronden. Eendracht ziet mogelijkheden op het voormalige voetbalveld van Wakken.

Vraag 2 Wil uw partij in uw gemeente actief een beleid voeren via KLE (kleine landschapselementen) projecten of stimulansen?

Team Burgemeester wil het Tieltse KLE reglement versterken en uitbreiden, en opvolgen via borgstelling, en zelf als gemeente het goede voorbeeld geven. In Tielt willen CD&V en Groen gaan voor bescherming van de (kam)salamander via een beheerovereenkomst met Natuurpunt. Groen wil grote private tuinen met natuur of landschapswaarde via een ruimtelijk uitvoeringsplan beschermen. Iedereen Telt wil de openbare groenzones op grondgebied van Meulebeke beter karteren en stelselmatig toegankelijk maken voor de burger. Wielsbeke wil het bestaande KLE reglement desnoods versterken, en meedenken met inwoners en ontwikkelaars, luisteren naar deskundigen. In Oostrozebeke en Dentergem doet men al mee met het KLE beleid van de regionale landschappen. In Wingene wil men in dialoog gaan met de landbouwers voor een groene dooradering van het agrarisch gebied, en ze willen ook oeverbeplanting tegen erosie.

Vraag 3 Wil uw partij een beleid voeren voor trage wegen? Plaats in het mobiliteitsplan, realiseren van reactivatie in functie van recreatie, mobiliteit en natuur. Voorzien van naambordjes?

Nagenoeg alle partijen zijn gewonnen voor het hanteren van naambordjes, maar sommigen antwoorden zuinigjes. Nagenoeg alle partijen wensen bepaalde trage wegen te reactiveren. Groen wil het netwerk van Tielt en Meulebeke op mekaar afstemmen. In Tielt wil CD&V voor elke (deel)gemeente een plan zoals nu al bestaat in Aarsele en Schuiferskapelle. De Lijst van de Burgemeester gaat op de rem staan en ziet geen heil in het opnieuw openen of herstellen van trage wegen in Tielt en Meulebeke. Wielsbeke wenst men het beleidsplan uit te voeren dat i.s.m. vzw Trage Wegen opgesteld werd. Pittem en Dentergem zetten nu al hard in op trage wegen en wensen dat in de toekomst verder te zetten.

Vraag 4 Vindt uw partij dat er in uw gemeente voldoende buurtgroen is voor de inwoners? Welke initiatieven wenst uw partij daarvoor te ondernemen?

Quasi elke partij vindt dat er te weinig buurtgroen is, behalve Wingene die nu het meeste buurtgroen heeft van al onze gemeenten. Iedereen Telt en ook CD&V Pittem wenst 30% groen te voorzien bij wijken, in Tielt is CD&V tevreden met 10%. Groen wil in Tielt en Meulebeke parkings ontharden en vergroenen en in het centrum gelegen industrieterreinen die vrijkomen omvormen tot groene zones. Iedereen Telt wil kleine bosjes stimuleren op gronden van de stad en in samenspraak met landbouwers. Oostrozebeke wenst gemeentelijke aankoop van het eilandje in het park de Visscherie. In Wielsbeke wenst men geen gebouwen op slecht gelegen woonuitbreiding en woonreservegebieden.

Vraag 5 Op welke thema’s wil u in de periode 2025-2030 accent leggen en welke acties wil u realiseren voor een transitie naar een duurzame samenleving?

Kan het aanbod van ‘Gemeente voor de toekomst’ u bekoren? Het aanbod van Bond Beter Leefmilieu wordt door elke partij positief bevonden zie www.gemeentevoordetoekomst.be

In Tielt ziet Burgerbelangen een belangrijke rol weggelegd voor een duurzaamheidsambtenaar.

Iedereen Telt wenst twee windmolens op industrie Noord naar coöperatief model, CD&V verwijst naar een energiecoöperatie. CD&V Tielt vermeldt de Blue Deal op Tielt-Noord en openbaar zwemwater. Veel voorkomende thema’s zijn duurzaam bouwen en wonen, mobiliteit verduurzamen, energiegebruik gemeente verduurzamen, meer groen. In mindere mate circulaire economie, ontharden e.d.

Vraag 6 Ondanks betonstop verhardt Vlaanderen nog 50.000m2 per dag. Hoe wil uw partij hiermee omgaan? 

Omwille van droogtestress en hevige neerslag is het noodzakelijk om te ontharden en ruimte te ven aan water. Veel woonkernen zijn versteend en vaak gelegen in overstromingsgevoelig gebied. De bevolking, maar ook landbouw en natuur kreunen bij lange droogteperiodes onder hittestress. Opvang en gebruik van regenwater, aanleg van wadi’s, bufferbekkens tegen overstroming, ontharding, infiltratie… het zijn ondertussen gekende middelen waarin sommigen nog verder willen in investeren maar vaak nog zeer vrijblijvend geciteerd worden. Nochtans is bijvoorbeeld de uitvoering van het gemeentelijk hemelwater- en droogteplan met voldoende ambitie een cruciale stap in deze. In veel antwoorden verwijst men naar de mogelijkheden aangeboden via de Blue Deal vanuit Vlaanderen. In Tielt wijst CD&V naar concrete onthardingsprojecten in het centrum van de stad.  Groen Tielt-Meulebeke merkt op dat in de stad tal van verloren straathoeken kunnen onthard worden. De Lijst van de Burgemeester Tielt-Meulebeke wil pleinen en openbare plaatsen vergroenen, maar is niet concreet.  Eendracht Dentergem en Inspraak Oostrozebeke zijn zuinigjes en bekijken de kansen ‘geval per geval’. In het uiterst verharde Wielsbeke wil Team 8710 via ruimtelijke beleidsplannen een echte groenblauwe dooradering in de gemeente realiseren en de burgers met subsidies stimuleren om voortuinen te ontharden.

Ontdek de volledige antwoorden van de politieke partijen door op de logo's te klikken

Tielt- Meulebeke:

groen tielt
team burgemeester tielt meulebeke
lijst voor de burger meulebeke tielt

Oostrozebeke

Oostrozebeke.nu heeft niet geantwoord

Wingene - Ruiselede

CD&V WZR-RKD heeft niet geantwoord

nva respect burgerbelangen wingene ruiselede

Wielsbeke

Lijst Burgemeester heeft niet geantwoord
Samen+ heeft niet geantwoord

Dentergem

Focus8720 heeft niet geantwoord

Pittem

NIeuwPittemEgem heeft niet geantwoord

cdv pittem

In deze gemeenten was er geen politieke partij die heeft geantwoord

Lichtervelde

Resp&ct8810 heeft niet geantwoord

DURF heeft niet geantwoord 

Ardooie

Groep 82 heeft niet geantwoord

Stroom heeft niet geantwoord

Samenplus heeft niet geantwoord