Spreek jouw steun uit voor het stikstofakkoord

Via de media heb je wellicht al één en ander opgevangen over het fameuze stikstofakkoord van de Vlaamse regering. Met dat akkoord wil de regering de totale stikstofuitstoot aan banden leggen. Want die is momenteel te hoog, veel te hoog. En daar kreunt onze natuur onder. Onderstaand kaartje maakt pijnlijk duidelijk dat onze regio er zowat het slechts vanaf komt.

De grote boosdoener is de industriële veeteelt, die goed is voor zo’n 79% van de totale stikstofdepositie. Mega varkens- en kippenstallen rezen de afgelopen 20 jaar als paddenstoelen uit de grond in onze streek. In ons werkingsgebied bedraagt de varkensstapel 865.000 stuks of een aandeel van bijna 20% voor Vlaanderen. Voor het pluimvee overschrijden wij een getal van 4.000.000 of ruim 13% van de Vlaamse stapel. Hallucinant voor een beperkt grondgebied. Een sluipend probleem dat wij al jaren aankaarten met Natuurpunt De Torenvalk.

Bron: Vito

Het nieuwe stikstofakkoord wil een deel van de veestapel terugdringen met 30% tegen 2030. Zo’n 60 piekbelasters moeten sluiten tegen 2025. Tienduizenden bedrijven kunnen blijven werken. Voor getroffen landbouwers komen flankerende maatregelen en er wordt fors geïnvesteerd in natuurherstel. Dit filmpje legt in een notendop uit hoe het akkoord in elkaar zit.

In de media kregen we tot nog toe vooral (misnoegde) landbouworganisaties. Vaak eenzijdige berichtgeving, gebaseerd op gekleurde informatie, halve of volledige onwaarheden. Is het voorliggende akkoord perfect? Uiteraard niet. Maar het biedt in onze regio voor de natuur en bevolking eindelijk een eerste stap tot een oplossing voor de jarenlange hardnekkige milieuproblematiek.

De Vlaamse regering laat de kans aan burgers om nog tot en met vrijdag 17 juni hun reacties op het stikstofakkoord kenbaar te maken. Dat kan via een mailtje aan de omgevingsambtenaar van de gemeente. Geef natuur, milieu en gezondheid een stem! Een voorbeeld van inspraakreactie vind je als je hier doorklikt. Aarzel dus niet. Met dit klein gebaar kunnen wij samen het verschil blijven maken voor betere natuur, milieu en gezondheid in onze regio.

Download hier de voorbeeldreactie

Vul jouw gegevens in in de voorbeeldreactie en stuur deze door naar jouw omgevingsambtenaar. Voor ons werkingsgebied lijsten we hier de mailadressen op:

  • Ardooie: milieu@ardooie.be
  • Dentergem: omgeving@dentergem.be
  • Lichtervelde: omgeving@lichtervelde.be
  • Meulebeke: milieu@meulebeke.be
  • Oostrozebeke: omgeving@oostrozebeke.be
  • Pittem: milieudienst@pittem.be
  • Ruiselede: milieu@ruiselede.be
  • Tielt: milieudienst@tielt.be
  • Wielsbeke: omgeving@wielsbeke.be
  • Wingene: milieu@wingene.be