Natuurpunt De Torenvalk lanceert bomenplan voor het centrum van Tielt

In deze tijden merken we op dat natuur een belangrijk deel is van ons leven en onze ontspanning. Daarnaast is natuur een belangrijke buffer voor de klimaatverandering.
De nieuwe klimaatwerkgroep wenst daarom meer bomen in het centrum van Tielt.

We fietsten rond en zagen dat er nog heel wat plaats is om meteen bomen en struiken te planten. Dit kan zonder veel kosten gebeuren, zo bijvoorbeeld in diverse groenzones. Deze straten en plaatsen zijn in het groen aangeduid op onderstaand kaartje.

Uiteraard zijn er een aantal mooie voorbeelden van stedelijk groen in Tielt. Deze zijn in het roze aangeduid.

Als bepaalde straten heringericht moeten worden, vragen wij voor meer bomen zodat het straatbeeld groener wordt, en het verkeersveiliger wordt voor de fietser. Deze straten zijn in het geel aangeduid.

We vertrouwen de stad Tielt om dit plan goed in te vullen. De groendienst heeft alle kennis in huis om de juiste bomen te kiezen op de juiste plaats. Natuurpunt De Torenvalk wil hierbij graag ondersteunen.

Het vergroenen van het straatbeeld heeft heel wat voordelen:

Zo is er een historisch verlies. In Tielt zijn een heel aantal bomen gekapt de laatste jaren waar er nog geen compensatie voor is geweest. Zo bijvoorbeeld aan het speelbos langs de ringweg, aan het rond punt Tramstraat-Pontweg, in de tuin De Brabandere voor de bouw van de nieuwe jeugdlokalen.

Natuur is gezond. In deze tijden van de Corona-dreiging merken we op dat mensen de natuur gaan opzoeken voor hun ontspanning. Jammer genoeg zijn er niet zo veel plekjes en zien we gauw dat natuurgebiedjes, parkjes, graspleintjes,… vol stromen.

Natuur als buffer voor klimaatverandering. Bomen hebben een positieve invloed op het stadsklimaat en -milieu. Ze vangen niet alleen fijnstof en andere schadelijke stoffen uit de lucht, ze nemen ook CO2 op.Daarnaast zorgen ze voor een temperatuurbuffer. In de zomer zorgt de schaduw ervoor dat het minder heetwordt in straten met bomen. In de winter wordt de wind gebroken en voelt het minder koud.

Bomen voor de biodiversiteit. Bomen in de stad dienen vaak als groene stapstenen voor verschillende dieren en planten in de stad, vogels vinden er een thuis en rustplaats, insecten vinden er hun schuilplaats en eten en zij ondersteunen dan weer andere biodiversiteit binnen en buiten de stad.

Bomen voor een veiliger Tielt

Bomen kunnen gebruikt worden om verkeer te vertragen en fietsers en voetgangers te beschermen als buffer voor het gemotoriseerd verkeer.

> Lees het volledige bomenplan