Combi-activiteit ‘Voorjaarsbloeiers’

P1010550Vorming op vrijdag 27 maart om 19u30 in de ‘Keunepeupe’ in Ardooie en wandeling op paasmaandag 6 april om 14u30 in de Vorte Bossen

Wanneer de eerste zonnestralen de bodem tijdens het vroege voorjaar opwarmen, verschijnen plots tal van jonge groene plantjes.  Sommige plantjes beginnen opmerkelijk snel te bloeien en worden daarom voorjaarsbloeiers genoemd.  Het lijkt wel alsof ze uit het niets komen.  Maar schijn bedriegt.  De energie die nodig is om een stengel, bladeren, bloemen en vruchten te vormen, werd reeds tijdens de vorige zomer en herfst in de ondergrondse plantendelen opgeslagen.  De energie afkomstig van de prille lentezon is immers niet voldoende, maar wel noodzakelijk.  Daarom bloeien voorjaarsbloeiers tijdens de vroege lente wanneer het zonlicht nog de bodem bereikt omdat er nog geen bladeren aan de bomen zitten.

De cursus Voorjaarsbloeiers laat je kennismaken met deze fascinerende groep planten.  Niet alleen de ecologie en het herkennen van planten, maar ook talrijke weetjes komen aan bod.

Locatie: cafétaria ‘De Keunepeupe’ van het Provinciaal Domein ’t Veld in Ardooie.Afspraak op de parking Provinciaal Domein ’t Veld  Kasteelstraat 1

Lesgever: Hans Vermeulen van Natuurpunt Educatie

Inschrijven bij : dirk.willemyns@detorenvalk.be of 0479 92 21 86 vóór 25 maart 2015

Kostprijs : 6 euro voor Natuurpuntleden, 8 euro voor de anderen. Hierin is een (gewone) consumptie en vormingsmap inbegrepen.

Wandeling op paasmaandag 6 april om 14u30 in de Vorte Bossen

In het voorjaar zijn de Vorte Bossen een lust voor het oog: dan vormen er zich dichte tapijten van voorjaarsbloemen: Bosanemoon, Speenkruid, Slanke sleutelbloem, Kleine maagdenpalm en heel plaatselijk ook Eénbes en Vogelmelk. In de grachtjes vinden we Gele lis, Pijptorkruid, Dotterbloem en Watertorkruid.

Start wandeling: om 14u30 aan de kerk van Doomkerke in de Brandstraat.

Gids: Bart Mortier

Voor de wandeling hoeft vooraf niet ingeschreven te worden.

Kostprijs: 2 euro (voor deelnemers aan de vormingsavond op 27 maart is de wandeling gratis)