28 augustus 2015 ‘Nacht van de vleermuis’ in Ooigem

Maak kennis met  Vleermuizen en andere nachtdieren

De vleermuis is een vliegend nachtdier waar heel wat mensen ten onrechte schrik van hebben. Ze vliegen immers niet in je haar, veranderen niet in een vampier en zijn niet agressief. De vleermuis is een zeer bijzonder dier. Ze eten elke nacht vele honderden insecten, hierdoor zijn ze dus erg nuttig. Omdat ze ‘s nachts niet genoeg zien om die kleine beestjes te vangen, gebruiken ze een echolocatie-systeem. Ze zenden zelf geluiden uit, waarvan ze de echo’s opvangen. Hieruit kunnen ze dan voldoende informatie afleiden om hun weg in het donker te vinden en insecten te vangen. Die geluiden zijn voor de mens niet hoorbaar, maar met een ‘batdetector’ wel.

Op de avondwandeling op 28 augustus in Ooigem leer je niet alleen deze fascinerende nachtdieren beter kennen, maar verneem je ook alles over de zoogdieren van bij ons die ’s nachts actief zijn en over de 7 verschillende uilen die in ons land voorkomen.

We gaan in kleine groepen op stap, in en rond Ooigembos en de oude Leiearm en stoppen onderweg zo’n drie keer. We sluiten af met een drankje.

Praktisch:

Organisatie: Natuurpunt De Torenvalk in samenwerking met de gezinsbond van Ooigem.

Waar: We spreken af in de Vrije Basisschool, Monseigneur Debrabanderestraat 23 Ooigem

Wanneer: op vrijdagavond 28 augustus vanaf 20u15 tot 21u00 . Om het kwartier vertrekt, onder begeleiding, een groep.

Duur: De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur, uitleg inbegrepen

Inschrijving: Je hoeft vooraf niet in te schrijven

Kostprijs: 2 euro per volwassene als je lid bent Natuurpunt of van de Gezinsbond, 3 euro voor niet-leden. Hierin is een gratis drankje op het einde van de wandeling inbegrepen. Kinderen – 12 jaar gratis.

Nuttig: zaklamp meebrengen.

Info :

Johan Tack 056 66 27 21 of info@gezinsbondooigem.be
Dirk Willemyns 0479 92 21 86 of dirk.willemyns@detorenvalk.be