De knotwilg, een houtmijn

Van oudsher vind je in onze streek knotwilgen. Een rij knotwilgen biedt niks dan voordelen. Ze zorgen er voor dat drassige weilanden droger worden, dat beekkanten vastgehouden worden en dat ons landschap er mooier van wordt. En waar liggen de koeien als het buiten zeer heet wordt? Juist, in de schaduw van de knotwilgen. En ook voor andere dieren is de knotwilg van belang, denken we maar aan de steenuil. Maar het grootste voordeel is ongetwijfeld dit: de knotwilg is een houtmijn. Een stevige knotwilg levert om de 7 jaar gemakkelijk 1 à 1, 5 kubieke meter hout. En dat levert flink wat warmte op waardoor uw rekening voor gas of huisbrandolie sterk vermindert.

Veel knotwilgen zijn, door achterstallig onderhoud, uit ons landschap verdwenen. Toch zie je hier en daar weer mensen die de voordelen ervan inzien. Daar willen wij voor de derde keer op inspelen door op zaterdag 21 november 2015, Dag van de Natuur, aan de geïnteresseerden 300 stekken van knotwilgen (plus een handleiding) gratis ter beschikking te stellen. Ja, je leest goed. Gratis. Wacht niet te lang om te reageren want bij de vorige editie (november 2014) werden de 300 aangeboden stekken letterlijk “uitgevochten”.

Praktisch:P1040764

  1. Je kan de wilgenstekken (maximaal 20 stekken per persoon) bestellen door een mail te sturen naar
    jasper.dugardeyn@west-vlaanderen.be of telefonisch op het nummer 051 27 55 54. Wil je meer stekken? Laat het ons weten. Misschien is dan de opmaak van een landschapsbedrijfsplan interessant.
  2. Op zaterdag 21 november kom je vanaf 14u de bestelling afhalen op het knotterrein langs de Bergstraat, Tielt. Wij bezorgen je een wegbeschrijving.
  3. Je krijgt een handleiding mee en je zegt ons waar je de knotwilgen zult planten.

 

Deze actie is een initiatief van Natuurpunt De Torenvalk i.s.m. met de Provincie West-Vlaanderen.