Vlinder mee – zaterdag 2 augustus

Toen ik nog een kleine jongen was, dat is ondertussen meer dan 50 jaar geleden, zag ik er altijd naar uit om naar “Beveren” te gaan. Beveren (bij Roeselare) was de plaats waar mijn grootouders, mijn meter en mijn peter, woonden. Je kon er heerlijk op zolders rondneuzen, stiekem van de heerlijke blauwe druiven snoepen die mijn peter kweekte en er was een tuin met massa’s bloemen waar het krioelde van de vlinders. Er was zelfs een waterput waar de “kalle met den oaak” rondwaarde, brrr, maar dat… is voor een andere keer. Terug naar de vlinders nu, die vliegende juweeltjes. We vingen ze massaal, stopten ze in geleipotten om ze te bekijken en ja hoor, we lieten ze weer los toen we naar huis moesten. Wist ik toen veel dat veel van die vlindersoorten zouden verdwijnen uit ons drukke landje. Wist ik toen veel dat motten ook vlinders waren, nachtvlinders dan.

Jullie hoeven er geen jaren over te doen om tot dit inzicht te komen. Stip zaterdag 02 augustus aan in je agenda. Die dag kun je alles over dagvlinders en nachtvlinders leren. Op fantastische locaties. We bieden je een volledig menu aan maar je kan ook een keuze maken. Wees Welkom.

Als opwarmertje kun je in de namiddag meestappen op zoek naar dagvlinders. Op zoek naar de dagpauwoog, de kleine vos, het koolwitje en de citroenvlinder. Puur poëzie. Dat kan op 2 locaties:
1. Het Meikensbos in Dentergem. Samen met Roland en Bart, een vlindernet en een potje, gaan we op zoek naar de vlinders in dit mooie domein. Afspraak om 14 u 30 op de parking in de Ankelaarstraat in Dentergem (Oostzijde Meikensbos). Inschrijven vooraf is verplicht (en gratis): Roland Heytens (051 40 50 67) of roland.heytens@detorenvalk.be

2. Het Gezellehof in Kanegem. Samen met Noël en Marc gaan we in deze private tuin vlinderen. Afspraak om 14 u 30 in de Axpoelmolenstraat 13 in Kanegem. Ook hier dien je vooraf in te schrijven bij Noël Lievrouw (051 40 26 33) of noel.lievrouw@detorenvalk.be

De motten zijn ons hoofdgerecht. Net zoals bij de vleermuizen. Wist je dat er veel meer soorten nachtvlinders zijn dan dagvlinders. Dat ze overal leven ? En niet alleen in kleerkasten? Of in een “ouwe jas”? Ooit gehoord van het groot avondrood? De berkenspanner? De lieveling? Tijd om op ontdekking te gaan. Welkom in het provinciedomein ’t Veld in Ardooie. Dit is ons programma op zaterdag 02 augustus:

  1. Afspraak om 21 u in het cafetaria “De Keunepupe”, centraal in het provinciedomein gelegen. We worden welkom geheten door Wim Declercq die ons gedurende een kwartiertje meeneemt in de mysterieuze wereld van de nachtvlinders. Wat zijn nachtvlinders, welke soorten zijn er, wat is het nut van een inventarisatie. Kortom, een interessante inleiding. Op dezelfde plaats kun je trouwens een kleine collectie uit een verzameling nachtvlinders te zien krijgen.
  2. Daarna gaan we in kleine groepen op stap door het bos. Op diverse plaatsen staan bekwame gidsen die ons door middel van lichtbakken, stroop en een verlicht laken kennis laten maken met de ongelofelijke hoeveelheid motten die er zijn. Gidsen Wim, Geert, Bart en Willy staan voor ons klaar om ons dit allemaal te tonen.

Hopelijk blijft het die avond droog maar goede stapschoenen zijn altijd warm aanbevolen. Ook een zaklamp kan nuttig zijn.

Voor de avondactiviteit dien je niet vooraf in te schrijven. Ook deze activiteit is gratis en wordt georganiseerd door de volgende partners: Natuurpunt De Torenvalk, de provincie West-Vlaanderen en het Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart .

De avondactiviteit zal omstreeks 23 u afgelopen zijn.

Voor meer inlichtingen over de avondactiviteit kun je bij Willy De Ruyter terecht. (willy.de.ruyter@telenet.be – 0473 54 38 52)

DESSERT

Het weekend van 2 en 3 augustus is ook het weekend waar de vlinders in de tuin geteld worden door de vrijwilligers van Natuurpunt. Kijk eens naar www.vlindermee.be en tel de vlinders in je tuin. Vul ze in op de website en zo krijgen we een mooi beeld van wat er in Vlaanderen nog rondvliegt. En zo kan er iemand over 50 jaar misschien zeggen: toen ik nog een kleine jongen (of meisje) was…