Fototentoonstelling ‘Het vergeten dier’

Onder ruime belangstelling opende op 22 mei de openluchttentoonstelling ‘Het vergeten dier’. Het waren Brugs schepen van leefmilieu en dierenwelzijn, Mieke Hoste,  samen met Ann De Greef, directeur van GAIA en Katty De Wilde, woordvoerder voor het platform ‘Boerderijen, geen veefabrieken’ die de eer op zich namen. Het Koning Albertpark in Brugge (tegenover het station) is vanaf dan het decor waarin de dieren uit de stallen van de veeindustrie even in de hoofdrol treden. Deze tentoonstelling, met werk van gerenommeerde fotografen, is vrij toegankelijk tot en met 31 mei. Eerder kende ze haar doortocht in Amsterdam en Utrecht. En nu wil ze Vlaanderen meenemen naar de wereld achter de schermen van de veeindustrie, waar tienduizenden dieren weggestopt moeten leven in donkere, kale stallen en hokken. Dit enkel om de consument te voorzien in goedkoop vlees en zuivel. De gevolgen voor het welzijn van mens, dier, natuur, klimaat en zelfs de hele planeet zijn nefast.

“West-Vlaanderen kent een alsmaar groeiende veestapel. Onze provincie heeft het grootste aantal nitraatoverschrijdingen in haar waterlopen, net in die gebieden waar de meeste stallen staan. Elke dag wordt er in de provincie West-Vlaanderen immers meer dan 44 miljoen liter mest geproduceerd. Dit, door onder ander drie maal meer varkens, als dat er West-Vlamingen zijn. Het platteland wordt in bepaalde regio’s een aaneenschakeling van kleine bedrijventerreinen, waar de varkens voor meer dan 60% eigendom zijn van integratoren. Resistente bacterien, afkomstig uit de veeteelt, zorgen wereldwijd voor steeds meer ongeneeslijke infecties. Vlaams onderzoek naar de gezondheidsrisico’s voor omwonenden, is echter nergens te vinden. De problemen voor het dierenwelzijn, blijven verscholen achter de muren van de stallen. Voorzichtige berekeningen geven aan dat de vervuiling door de industriele veeteelt elke Belg tot 1600 EUR kost.” zegt Katty De Wilde van het platform Boerderijen, geen veefabrieken.

Deze aangrijpende fototentoonstelling werd samengesteld door de Nederlandse stichtingen ‘Varkens in Nood’ en ‘Dier & Recht’ en werd aangepast aan de Vlaamse context. Ze staat nu in Brugge op uitnodiging van het platform van natuur- en milieuorganisaties ‘Boerderijen, geen veefabrieken’, versterkt met GAIA. De organisaties vragen hiermee aandacht voor de dringende noodzaak om de veel te grote veestapel en vlees- en zuivelconsumptie af te bouwen.

Meer info www.facebook.com/boerderijengeenveefabrieken