De Leie smaakt naar meer: fietsen tussen Ooigem en Grammene – zondag 12 juni

De Leie is een stroom met een rijke geschiedenis. En daar wordt momenteel een nieuw hoofdstuk aan gebreid. De Leie wordt bevaarbaar gemaakt voor grotere schepen met ladingen tot 4500 ton.

Er komt ook een project voor natuurherstel langs de Leie. In de vallei tussen Wervik en Deinze resten een tiental gebieden waar natuurherstel kan gerealiseerd worden en waar natte bloemenrijke hooilanden kunnen ontstaan. Typische planten en vogels zoals ooievaars en kieviten kunnen hier weer hun stek vinden. Vlinders en bijen kunnen weer floreren in hun specifieke biotopen.

 

Wil je eens kennismaken met de huidige flora en fauna langs de oude Leie-armen en hoe deze zou kunnen evolueren in de toekomst? Neem dan deel aan deze fietstocht langs een zestal oude Leie-armen van het Leieherstel Seine-Schelde. Je fietst langs de meanders van Ooigem, Sint-Baafs-Vijve, Oeselgem Mandelmonding, Gottem Pereboom, Grammene en keert terug langs de Neerhoek aan de andere kant van de Leie. Een fietslus van een kleine 40 km, maar er is mogelijkheid om hier en daar af te korten.

Je kunt vrij vertrekken op drie startplaatsen tussen 13u30 en 14u30 op zondag 12 juni.

 

Startplaats Ooigem bevindt zich aan de parking fiets inrijpunt Toerisme Leiestreek (drietrapsluis).

(met de auto te bereiken vanaf de brug Ooigem-Desselgem, met de fiets ook vanaf kerk Ooigem). Ook aan de kerk van Zulte en de kerk van Grammene kan je starten.

Elke deelnemer betaalt 5 euro en krijgt hiervoor een viertal streekproducten te proeven en meer uitleg aan de stopplaatsen.

 

Organisatie: Natuurpunt De Torenvalk, Natuurpunt Deinze-Zulte en MOW Leievallei.