Trekkende vogels tellen in Lichtervelde

Op zondag 11 oktober houden we trektelling in Lichtervelde. Oktober is immers de maand waar miljoenen vogels uit het Noorden van Europa door ons land trekken op zoek naar warmere oorden, het Zuiden dus.

Thuis kun je, op een mooie oktoberdag, ze voorbij zien komen: de vinken, de veldleeuweriken, de graspiepers en de laatste zwaluwen. Maar je moet wat geluk hebben. Gelukkig zijn er ook plaatsen waar, door omstandigheden, de trek zeer goed te zien is en de vogels als het ware onder je neus voorbijkomen.

In onze streek is er zo’n punt. De Heihoek in Lichtervelde.
De Heihoek in Lichtervelde ligt op een hoogte waar je fantastische vergezichten hebt. Naar het Zuiden zie je het verstedelijkte Texas van Vlaanderen. Maar echt interessant wordt het pas als je naar het Noorden kijkt. Bij mooi weer zie je niet alleen de bossen van Torhout,  bij helder weer zie je zelfs de torens van Brugge. Vorig jaar kon je zelfs een glimp van de grote containerkranen in Zeebrugge opvangen. Je hebt het al door: met de zon in de rug is dit de plaats bij uitstek om al het gevleugeld grut te zien voorbijkomen.

Vorig jaar op 05 oktober werden er 1102 voorbijvliegende vogels geteld, goed voor 27 soorten.  Surf verder gerust eens naar www.trektellen.org en vink bij België trektelpost nummer 54 aan (de Heihoek, Lichtervelde). Indrukwekkend.

Je kan op 11/10, tussen 09 en 16 uur een bezoek brengen aan de trektelpost waar de vrijwilligers van het trektelpunt de Heihoek je al het fraais zullen tonen. Met hun telescopen, hun verrekijkers en vooral hun scherpe opmerkingszin zul je er zeker van genieten. En dan zijn er nog de vergezichten…

Wie langer wil genieten brengt misschien best een stoeltje mee en aangepaste kledij. Je kan die activiteit ook combineren met een wandeling in de Huwynsbossen waar de trektelpost in ligt.

Je auto kan je kwijt in de Beverenstraat in Lichtervelde, aan de kiosk in de Huwynsbossen, waar een ruime parking voorzien is. De eigenlijke trektelpost ligt in de Gentweg, op een paar honderd meter van de parking. We zullen de route naar de trektelpost bewegwijzeren. Bij slecht weer (regen, veel wind en of mist) zal er helaas minder te beleven zijn. Maar een warme kop koffie kan veel soelaas brengen. De activiteit is gratis en je hoeft voor deze activiteit niet in te schrijven. I.s.m. Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart.

Meer inlichtingen bij Noël Lievrouw: noel.lievrouw@telenet.be of bij Martin Debouver: martin.debouver@telenet.be. Telefonisch kan ook op 051 40 26 33 (Noël Lievrouw).