Haal uw plantpakket op in Wingene op 26 november

Behaag het Houtland : Samenaankoop van inheemse (fruit)bomen en struiken

De behaagcampagne is een jaarlijks project met als doel het aanplanten van streekeigen bomen en struiken en hagen te stimuleren.

Samen met Natuurpunt Houtland en Natuurpunt De Torenvalk organiseren we deze campagne. Via Behaag het Houtland krijgen inwoners van de regio de kans om streekeigen plantgoed voor hagen en houtkanten, (fruit)bomen aan te kopen tegen voordelige prijzen.

Streekeigen plantgoed is aangepast aan onze bodem en veel minder ziektegevoelig. Bovendien help je met deze streekeigen aanplant ook tal van vogels. Ze vinden er in de herfst noten en vruchten en in de lente nestgelegenheid.

Voor elke struiksoort die we aanbieden is er een minimumafname van 10 stuks. Is je tuin niet zo groot of wil je verschillende soorten dan kan je misschien met vrienden, familie of buren afspreken of één van onze pakketten kiezen. De (fruit)bomen kan je per stuk bestellen.

ONS AANBOD

Pakketten

De pakketten zijn ideaal voor mensen die verschillende soorten willen in hun haag of houtkant. We rekenen voor een haag 4 planten per meter, voor een houtkant of vogelbosje volstaat één plant per vierkante meter.

 • Gemengde doornhaag‘ bestaat uit 30 meidoorn, 10 hulst, 10 sleedoorn en 10 haagbeuk
 • ‘Gemengde heg‘ bestaat uit 20 meidoorn, 10 sleedoorn, 10 hondsroos, 10 hazelaar en 10 Gelderse roos
 • Hakhoutkant‘ bestaat uit 20 boswilg,10 zwarte els,  10 haagbeuk, 10 zomereik en 10 steeliep
 • Vogelbosje‘ bestaat uit 10 Europese vogelkers, 10 sporkehout, 10 hazelaar, 10 lijsterbes, 10 meidoorn, 10 hondsroos

Bosplantsoen (per 10) :

Deze planten zijn twee jaar oud en bij verkoop ongeveer 1,20 m hoog. Met deze soorten kan je een heg, houtkant, haag of bosje mee aanplanten.

Soorten: Beuk, boswilg, Europese vogelkers, Gelderse roos, gladde iep, haagbeuk, hazelaar, hondsroos, hulst, meidoorn, sleedoorn, sporkehout, steeliep, wilde lijsterbes, zomereik en zwarte els

Bomen

Dit zijn planten die reeds uitgegroeid zijn tot bomen van om en bij de 2,50 m. De stam heeft een diameter van 8 cm. Bomen plant je best op 10 meter van elkaar.

Soorten: Beuk, boskers, populier (Marilandica), zomereik, zomerlinde, zwarte els

Fruitbomen

De fruitbomen die we aanbieden zijn hoogstamfruitbomen. Het zijn sterke streekrassen die weinig ziektegevoelig zijn. Het zijn allemaal zelfbestuivers. Dit betekent dat je ook fruit hebt indien je slechts één boom aanplant.

De bomen zijn 2,50 m hoog en hebben een diameter van 8 cm. Ook hier geld de regel. Plant de bomen op 10 meter van elkaar.

Soorten:

 • Appel: Jacques Lebel, James Grieve, Keuleman, Lombaerts Calville, Precoce de Wirwignes (= Directeur Lesage), Reine des Reinettes
 • Peer: Beurré Lebrun, Bon Chrétien Williams, Bruine kriekpeer, Conférence, Jefkenspeer, Saint-Remy, Tromphe de Vienne
 • Pruim: Opal, Prune de Prince, Reine-Claude d’Oullins, Saint-Cathérine, Wignon
 • Kers: Brugse kortsteel, Kordia, Lapins, Schaarbeekse kriek
 • Noot: Buccaneer, Zaailing walnoot

Pootstok schietwilg

We bieden pootstokken van schietwilg aan. Deze hebben een doorsnede van +/- 10 cm. De pootstokken zijn 3 meter lang.

PRAKTISCH

In 2016 kunnen de planten besteld worden tot donderdag 10 november. Je bestelling kan je doen via ons online formulier op http://www.rlhoutland.be/bestelling/nieuw. Je vindt er ook meer info over de plantensoorten die we aanbieden.

Je bestelling kan je afhalen op volgende data en plaatsen, geef dit goed aan in je bestelling! Je bestelling is in orde na betaling.

 • vrijdag 25 november tussen 13u30 en 16u00, aan Streekhuis Tillegem, Tillegemstraat 81, Brugge (Voor gps-gebruikers: Domeindreef 1 ingeven).
 • zaterdag 26 november tussen 9u00 en 11u00 , aan Streekhuis Tillegem, Tillegemstraat 81, Brugge (Voor gps-gebruikers: Domeindreef 1 ingeven). 
 • zaterdag 26 november tussen 9u00 en 12u00 bij Roney & Rose Debaillie-Deschynck, Leiestraat 9, Torhout
 • zaterdag 26 november tussen 9u00 en 11u00 in het Recyclagepark, Hille Zuid 13, Wingene