Home

48044618282_d53d41669c_k
Beeld 1
Beeld 4

Leader biedt kansen in onze regio

Leader is een letterwoord en staat voor: Liasons entre actions de developpement de l’economie rurale. Vrij vertaald: een samenwerking tussen de acties die het platteland willen ontwikkelen.  Of nog: Europa, Vlaanderen en onze provincie  steken geld in de ontwikkeling van het platteland om op die manier de leegloop te verhinderen en het platteland economisch, sociaal en ook ecologisch te ontwikkelen.

Het LEADER programma biedt de mogelijkheid om in te zetten op een versterking van het kwalitatieve landschap in Midden-West-Vlaanderen. Focus ligt hierbij op klimaatrobuuste ontwikkeling van landschap, het versterken van de identiteit via beeldkwaliteit, het verhogen van de biodiversiteit en het inzetten op typerende fauna en flora.

Het herstel van de biodiversiteit is van belang voor een rijkere natuur én is ook de basis voor onze gezondheid, welzijn en welvaart. LEADER Midden-West-Vlaanderen wil initiatieven ondersteunen die de biodiversiteit bevorderen en wil een brede maatschappelijke beweging op gang brengen om zo veel mogelijk mensen en organisaties te enthousiasmeren om in eigen tuin of buurt aan de slag te gaan. Door in te zetten op typerende symboolsoorten (zoals de kievit of de kleine watersalamander of het ree) wordt de biodiversiteit versterkt, vanuit een hedendaagse en toekomstgerichte visie.

Zo rekent men, voor de huidige periode die ingaat op 01 januari 24 op- 2 projecten die inzetten op het verhogen van de kennis van die symboolsoorten. Men mikt op 3 innovatieve beheerovereenkomsten op maat en 2 sensibiliseringsinitiatieven over het belang van biodiversiteit via een symboolsoort.

Wij als Natuurpunt de Torenvalk VZW hebben in het verleden 2 projecten ingediend die weerhouden werden. Zeker met het laatste project: Natuur voor de Zorg en Zorg voor de Natuur hebben we erg mooie resultaten bereikt. Ook nu willen we een project opzetten. Bij voorkeur een klein project (een zogenaamd micro project) waarmee we mensen kunnen enthousiasmeren en concrete resultaten boeken. Heb je een voorstel, een goed idee, een suggestie? Laat het ons zeker weten via het contactformulier hiernaast

Goed om weten is dat Leader, indien het project goedgekeurd wordt, voor de helft (of tot soms 60 procent) tussen komt in de gemaakte kosten.
Een mooi kans om te bouwen aan onze streek en de biodiversiteit.
Laat ze niet liggen.

Noël Lievrouw

Nieuws

Sponsors